Napelemes rendszerek

Napelemes rendszerek

Napelemes rendszerek

Ha tíz éve valaki azt mondta volna nekünk, hogy a jövő autója képes lesz benzin nélkül gurulni, hangosan kinevettük volna az illetőt és minden bizonnyal azt gondoltuk volna, hogy egy bolond ember áll velünk szemben, akinek túl élénk a fantáziája.

Azonban ma már ott tartunk, hogy számtalan olyan gépjárművet kifejlesztettek, amelyet napelemes rendszerekhajtanak.

Ami régen elképzelhetetlennek tűnt, ma már valóság. Magyarországon is folyamatosan kísérleteznek és egyre nagyobb teljesítményű napelemes autókat alakítanak ki fiatal kutatóink. Például az elmúlt hónapokban küldték ki Rotterdamba az egyik magyarok által kifejlesztett prototípust, amelyet napelemes rendszer működtet. A Schell Eco-marathon versenyén idén húsz európai ország diákjai ültek össze, hogy teszteljék a napelemes rendszerek által hajtott gépjárműveket. A győri Széchenyi István Egyetem csapata új kategóriában indult, mivel úgy döntöttek, hogy kikísérleteznek egy új autót, így a napelemes rendszert és az elektromos rendszert összevonták, és így alakították ki a járművet.

Az emberek általában összekeverik a napelemes rendszereket és a napkollektoros rendszereket, pedig igazából csak abban egyezik a két rendszer, hogy a nap energiáját alakítják át. A napelemannyiban különbözik a napkollektortól, hogy amíg a napkollektort fűtésre használják, addig anapelemes rendszerek feladata az áramtermelés. A napelemes rendszerek napelemekből épülnek fel, melyeknek három fő típusa van: amorf kristályos napelem, monokristályos és polikristályos napelem.